Vores mad
Rundt om på vores areal vil der være mange buske og træer. Men der skal også være mange brændenælder og alle andre slags urter. Det er krydderier til maden, men skal også være til urte-te. Måske vil vi have mysli til morgenmad. Vi har dyrket havren selv, så kernerne indeholder alle grundstoffer. Kernerne skal tørre langsomt – og det tager ½ år. Så skal de valses til havregryn. I drivhuse har vi vindruer, der skal tørre og bliver til rosiner. Og vi har nøddetræer, så vi får nødder. Så laver vi havredrik. Havren koges og saften presses fra. Det bedste til myslien er en blanding af sådan noget havredrik, urte-te og æblemost.
Vi skal have et helt urte-apotek med urter, der klarer forskellige sygdomme, men også urter til spændende urte-teer. I stedet for kaffe, skal vi riste nogle rødder og nødder – og blande med urter. Vi gider ikke leverpostej, men laver mange andre gode postejer. De kan bestå af kogte og mosede kartofler, gulerødder, rødbeder mm tilsat urter. Vi kan også kværne solsikkekerner, hvedekerner og tilsætte tørrede brændenælder.
Løg høstes i august – de skal lægges på rammer, der i 10 etager står på tørreloft og tørrer en måneds tid. Kornet slås i september. Negene tørrer 3 uger på marken – skal så ind under et tørreloft i 3 måneder – så skal kernerne slås af – og de skal så ligge 3 måneder på tørreloft – og er så klar til madlavning. De er så olieholdige, at de kan holde sig i 7 år, inden de skal bruges.
Vi behøver ikke smør til brødet, fordi vores korn er meget olieholdigt. I stedet for kødpålæg laver vi rod-pålæg af gulerødder, selleri, pastinak, rødbeder mm. Det skæres i skiver og steges i olie med krydderier. Måned efter måned om sommeren er der forskellige bær. Vi laver også syltetøj – til brug om vinteren.
Vi har tidlig æblesort, der høstes i august - men ellers æbler og pærer, der høstes og opbevares i jordkælder. Vi laver æblemost måned for måned, så det drikkes, inden det bliver dårligt.
Agurk og tomater må aldrig blandes, fordi de udsender lugte, der ødelægger hinanden. De spises i sæsonen – og gemmes ikke. Vi skal lave flere jord-kældre, hvor fødevarer opbevares en meter nede i jorden, hvor der året rundt altid er 8 graders varme. Vi skal også have mange kuler. Der er store bunker af grønsager, der er dækket af et lag halm.
Grønsagerne er jo levende – de trækker vejret – indtager ilt og afgiver kuldioxid. Derfor skal der være luftkanaler i kulerne. Laget af halm skal variere i løbet af året, så der konstant er en temperatur inde i en kule nær på 8 grader. Ligesom vi mennesker har en kropstemperatur på 37 grader, har grønsagerne en temperatur på 8 grader. Inde i vore huse skal vi bygge køleskabe, hvor temperaturen også er 8 grader – og hvor der er ventilation, så grønsagerne kan trække vejret. I forhold til almindelige huse, der kun er beregnet til mennesker, skal vore huse også indeholde rum og faciliteter til korn, grønsager og frugt.
De grønsager, som du har købt i supermarkedet, er ikke rigtigt levende. Dels indeholder de kun en tredjedel af de stoffer, som de burde. Og dels har de ligget i månedsvis i kølerum med 3 graders varme (kulde), så de næsten ikke har trukket vejret. De vil efter et par uger begynde at rådne - men kan måske klare sig en uge mere, hvis dit køleskab er indstillet til meget lav temperatur.
Alle dyrene skal sove ude i stalden. Om dagen kommer kattene ind i menneske-husene, hvor de sover det meste af tiden. De smides ud sidst på aftenen, så de om natten fanger mus og rotter. Vi har ikke kød-produktion, men ind imellem er vi nødt til at slagte et dyr for at holde bestanden nede. Så får vi kød til hunde og katte – men også til kød-retter for mennesker. Vi kan godt tåle små mængder af kød – hvis man efter kødspisning lader der gå 3-4 uger, så kroppen igen bliver syre-fri. (Ellers ætses kroppen mere og mere). Når et dyr dør, vil vi ofte bruge dets hud til skind og læder.
Når vi bager brød, sker det ved 80 graders varme – og så bages der i 8-12 timer. Så bliver brødet sundt og smager fantastisk godt. I stedet for at gå på arbejde ude i det destruktive erhvervsliv og tjene penge, så man kan købe færdig-mad … kan vi blive hjemme og arbejde med mad-produktion, opbevaring og tilberedning. Det er en meget stor fordel, hvis man er en gruppe voksne, hvor man fordeler arbejdet imellem sig. I stedet for en kernefamilie, bliver man en gruppefamilie, hvor man specialiserer sig og påtager sig bestemte opgaver.
Det er en omstilling fra at være i brik i et industrielt system - til at være med i et fællesskab, hvor vi knytter os til naturen og hinanden.
|