Tilbage


100 % på naturens præmisser

Nogen synes, at vi skal være demokratiske. Så skal vi sidde og diskutere. Skal vi være 50 % på naturens præmisser? Eller er det OK, hvis vi bare er det 40 %? Eller skal vi helt op på 75 %? Er det ikke nok, at vi ændrer det nuværende jordbrug til noget langt mere naturligt?

På Grokraft Natur-højskole skal vi ikke diskutere det her. Vi skal være 100 % på naturens præmisser. Vi vil demonstrere, at det kan man godt. Og samtidig få et meget bedre liv.

Ligesom alle andre levende væsner har mennesket en funktion i naturens balance. Vi skal regulere, hjælpe vore med-skabninger, gribe ind, hvis der opstår ubalancer.

Vi vil lave huse, haver og marker - og bruge 100 % naturlige materialer, som vi selv producerer.

Vi vil nyde at se biller kravle rundt på jorden, - insekter og fugle, der flyver omkring os - alle de forskellige husdyr, der er med i vores familie - vilde dyr, der gæster os ind imellem.

Vi vil demonstrere, at alt dette liv giver en balance, så vi alle har det godt. Naturen er ikke farlig - og giver ingen sygdom.

Vi vil producere store mængder af fødevarer, der indeholder alle grundstoffer, så vi bliver super sunde og aldrig syge. Og vi vil hjælpe vore syge medmennesker - med mad, der gør dem 100 % raske.


Traditionelle huse består af tunge materialer. Når man varmer op, går meget af varmen til de tunge materialer.

Men vi bygger lette selvbærende huse, der forankres i jorden, så de ikke blæser væk i stormvejr. Vi har lerstampet gulv, hvor der nedenunder er et lag sten med rør i. Her løber der varmt vand, som bliver opvarmet på mange forskellige måder: ovn, biogas, solfanger, vindmølle, jordvarme mm. Vi holder på varmen, fordi vi har tykke mure og tag bestående af isolerende materialer, som vi selv producerer på vore marker. Tag-konstruktion (pilestammer) og stråtag (langstrået rug) bindes sammen. Mure er størknet hamp/kalk. Inde under taget er der også hamp/kalk-plader, der limes sammen. Altså meget isolering, der holder på varmen.

Der er ingen søm eller skruer, så den kosmiske stråling går ind i husene. Det giver en følelse af at være ude under himlen, selvom man er inde. Indeklimaet (luft og fugtighed) er sundt.

Den eneste uddannelse, som man skal have, er at lære at binde knuder (tag). Det laver vi kursus i. Vi laver også kursus i at lave hampe-bark til snor. Det er kun det inde under barken, der skal skæres i stykker og blandes med kalk og vand - til mure. Når vi bygger, gør vi det som kursus, så andre kan deltage og lære hvordan.

Huse, byggeri, opvarmning er CO2 neutral.


Vi er ikke tilsluttet kommunale ordninger med vandforsyning, spildevand, affald mm. Vi har egen brønd og et lille vandtårn samt rør ud til alle huse. Energien til at drive det - producerer vi selv. Al fast organisk affald laves til biogas, og resten komposteres. Al urin og spildevand går til skovstykker - og bliver til byggematerialer og brænde.

Rundt om huse har vi buske og træer, så husene ikke afkøles af vind. Buske og træer bruges også til at lede vind op over huse og opholdsarealer. Vi har ingen lange "luft-koooridorer". Undtagelse er markstykker på 90x30 meter. Vi har små vindmøller med vingefang på 1 meter. Og vi har mange solfangere. Overalt er 12-volts elektrisk anlæg.

Vi har forskellige køretøjer, som drives som cykler kombineret med motor, der bruger energi, som vi selv producerer.


Temperaturen 80 centimeter nede i jorden er året rundt på 8 grader. Om sommeren har vi luftkanaler, der trækker 8 grader luft op til køleskabe, hvor der så er 8-10 grader. Det er ideelt til fødevarer, som vi spiser.

Om vinteren har vi jord-kældre til forskellige slags grønsager. Og vi har mange "kuler", som er store bunker af grønsager - dækket af et lag halm. De har luft-rør ind til en luft-kanal i bunden af kulen. Grønsagerne "trækker" vejret - indånder ilt og udånder kuldioxid. Om vinteren sørger de selv for at holde en temperatur tæt på 8 grader. Men vi regulerer ofte tykkelsen på halmlaget. Og hvis der er hård frost, kommer vi halm i rørene, så grønsagerne ikke fryser.

Agurk og tomat må aldrig dyrkes eller opbevares sammen - for så går der sygdom i dem. Frugt og grønsager må aldrig opbevares sammen - for så opstår der sygdom.

Alle grønsager og frugt kan holde sig frem til næste sæson.

Korn og andet opbevares tørt i nogle sække - og de kan holde sig i flere år, fordi de er dyrket på en måde, hvor de enkelte kerner er fulde af olier og dækket af et lag "harpiks".

Vi bruger brænde-komfur, når vi laver mad. Her er altid et rum med varmt vand - klar til opvask mm. Og i ovnen er der 80 grader, så vi bager brød, der står 8 timer i ovnen - og bliver til meget lækker og sundt brød. Vi laver ikke mad-retter, der skal fryses ned - eller ligge køligt. Vi har også en meget stor brændeovn, når der skal laves mad til over 100 personer.

Vi har tørre-lofter og en tørre-lade, hvor vi tørre planter - og opbevarer dem. Og vi har en hø-lade til tørret græs til de græssende dyr.